Stäng

Givande

Snart kan din favoritdryck få åldersgräns i mataffärerna!

Förbered dig på att visa leg i framtiden, det kan nämligen bli åldersgräns på energidrycken som många tycker om

Anledningen till åldersgränsen är för att förhindra barn att överkonsumera eller missbruka energidrycker.

Sedan 2009 har det funnits en rekommendation från Svensk dagligvaruhandel att barn under 15 år inte borde få köpa energidrycker. Det har alltså inte varit lag på det.

Men nästa år han det komma en lag på åldersgräns.

Det är många företag som följer rekommendationen men det behövs en lag som stoppar försäljningen av energidrycker till barn helt förbjuden.

 Kommer detta påverka försäljningen av energidrycker? Nyheter24 pratade med Elias Persson, butikschef på Coop Röbäck.

– Nej, det tror jag inte eftersom vi redan idag är steget före och valt att sätta en åldersgräns på eget initiativ.

bildkälla: Metro

Det har länge varnats för energidrycker och detta på grund av symptom som kan uppstå så som hjärtflimmer, ångest, oro och i sällsynta fall muskelkramper. Men framförallt problem med hjärtat.

Barn i skolan har även väldigt svårt att sitta still och koncentrera sig på lektioner när de gått iväg och inhandlat energidrycker på rasten och därför vill man också få ett stopp på det.

Andra orsaker som gör att energidrycken inte är nyttig för dig som tränar:

– Använder man energidryck som en träningsdryck och lägger på en sockerlösning i munnen så sköljs den bort sämre eftersom man är torr i munnen.

– Det är en oroväckande utveckling eftersom forskningen visar att dryckerna i vissa fall innehåller så pass mycket koffein att barn och ungdomar vid stor konsumtion kan bli koffeinförgiftade.

Livsmedelsverkat har nu fått i uppdrag av regeringen att begränsa tillgången av energidrycker till barn och unga. Uppdraget beräknas vara klart nästa år, december.

 

Se videon nedan

Dela artikeln

Dela på Twitter