Stäng

Quiz

Vad händer om du viker ett papper 42 gånger? Svaret kommer att chocka dig..

Världsrekordet i hur många vikningar som gjorts på ett papper är för nuvarande 13 gånger, då krävdes ett papper hela 4km långt.. Så att kunna vika det 42 gånger är i princip helt omöjligt.. Men vad hade hänt om det var möjligt?

Tänk dig att du har ett papper som är 0.10 mm tjockt, vad hade då hänt om du vek det på mitten hela 42 gånger? Svaret har chockat miljontals människor världen över.. 

Det är i praktiken helt omöjligt att vika ett papper 42 gånger, flest antal vikningar som gjort är 13 stycken och då använde dom ett papper som var 4km långt och super tunt. Du kan testa själv med ett A4-papper hemma, maximalt så kommer du klara runt 6-8 vikningar.. 

Men om vi leker med tanken att vi kunde vika ett papper hur många gånger som helst, vad hade då hänt? Jo det hade blivit extremt tjockt.. Hur tjockt undrar du? Scrolla ner så ska du få reda på svaret.. 

Tänk dig att du har ett vanligt papper med en tjocklek på 0.10mm

Ett vanligt papper. Hur många gånger klarar du att vika det? Bild: Privat

Och du börjar sedan att vika pappret på mitten. Första gången du viker pappret som är 0.10mm tjockt kommer det att bli 0.20mm tjockt, på andra vikningen kommer pappret att bli 0.40mm tjockt och så fortsätter det. Teoretiskt sett kan du fortsätta hur länge som helst och papprets tjocklek kommer att dubblas varje gång du viker. 

Så här ser 4 vikningar ut. Det blir tjockare ju mer du viker. Bild: Privat

Som vi sagt är det helt omöjligt att vika pappret 42 gånger.. Men i detta tankeexperiment så kan du göra det. Vad hade då hänt om du vek ett papper 0.10mm tjock 42 gånger? 

Jo, du hade haft ett papper som sträckte sig ända upp till månen! Pappret hade blivit 439 000km högt och månen ligger genomsnittligt 384 000 km bort från Jorden. 

Efter 42 vikningar hade du haft ett papper som sträckt sig till månen. Bild: Youtube

Det är otroligt svårt att föreställa sig att ett papper skulle kunna bli så extremt tjockt. Men efter som att tjockleken dubblas för varje vik så hade ditt papper faktiskt sträckt sig ända till månen. 

Nedan kan du se hur matematiken fungerar.

Här är tjockleken efter varje vikning. Bild: Privat

439 miljarder mm tjockt motsvarar 439 000km vilket är längre bort än vad månen är från Jorden.. Men varför inte fortsätta vika? Vad tror du hade hänt om du vikt pappret 103 gånger? 

Efter 103 vikningar så kommer pappret att sträcka sig 93 miljarder ljusår, vilket är längre bort än det observerbara universumet.. Alltså så stort som vi "vet" att universium sträcker sig.. MIND BLOWN!

Det är ju så klart inte möjligt att vika ett papper så långt.. Men matematiken ljuger inte.. Bild: Gizmodo

Nedan kan du se världsrekorden i vikningar, hela 13 gånger.

Se videon nedan
Klicka här för att stänga reklamfilmen och se videon.

Källa: Gizmodo - Lajkat

Dela artikeln

Dela på Twitter