Stäng

Nyheter

Stressar du för mycket? - Håll koll på dessa symptom!

Kortvarig stress är hälsosamt, men långvarig stress kan ge allvarliga konsekvenser. Känner du igen dig i denna lista så ska du se upp!
1
Du drömmer konstiga saker. När din kropp mår bra så drömmer du härliga drömmar, så du vaknar upp och känner dig utvilad. Men när du är stressad så sover du sämre och vaknar ofta, så dina drömmer blir oftare mer obehagliga.
2
Du får sämre munhygien. Det är vanligt att vi slarvar med hygienen vid stress - och äter lunch vid skrivbordet på jobbet, t.ex. Då ökar stresshormonet kortisol, vilket försämrar immunsystemet och tillåter bakterier att invadera tandköttet.
3
Du får sämre hy. Långvarig stress ökar risken för inflammationer, som i sin tur kan leda till andra hudproblem - som finnar, oljeöverskott och akne.
4
Du får ont i huvudet på helgen. När du är stressad så har du överlag svårt att slappna av. Så när det blir helg eller du blir ledig, så är det mycket lättare att du får huvudvärk. Hjärnan har varit igång för länge och orkar helt enkelt inte mer.
5
Du får ont i magen. Du kanske har märkt att du får ont i magen om du är stressad? Det beror på att dina tarmar och din hjärna delar vissa nervbanor. När din hjärna reagerar på stressen så plockar tarmarna upp samma signaler och gör att du får ont.
6
Du blir lättare allergisk. Ja, allergi och stress hänger faktiskt ihop. Stresshormoner kan stimulera produktionen av IgE - ett protein i blodet som orsakar allergiska reaktioner.
7
Du blir mer sötsugen. Vill du äta choklad varje gång du känner dig stressad? Du är inte ensam. Forskning visar nämligen att socker minskar stresshormonet kortisol som gör att du bättre slappnar av. Och även om det är gott, så är det inte bra för kroppen med för mycket socker.

Dela artikeln

Dela på Twitter