Stäng

Nöje

Så här förändras din kropp om du röker - 11 bilder som får dig att rysa

Det är ingen nyhet hur farligt rökning är, för allt och alla - men ändå röker ungefär 1,2 miljoner svenskar dagligen. Detta är till er.
1
Huden, hudtonen, elasticiteten och lystern i huden förändras. Läpparna dras tillbaka, du får mörkare ringar under ögonen, och du får mer rynkor. Huden åldras snabbare och tappar all fukt. Du får även gulare tänder och torrare hår.
2
Huden på resten av kroppen förändras på samma sätt. Rökares händer, till exempel, blir rynkigare, får fula fläckar, tappar sin naturliga elasticitet och känns alltid torra.
3
Här är tungan hos en frisk person som inte röker.
4
Här är tungan hos en person som rökt i 20 år. Inget man direkt vill hångla med, eller hur?
5
Samma typ av skillnad är det på resten av kroppen. Du får grå och glåmig hud utan lyster. Kroppen känns trött och slapp, och många får små fettlagringar kring midjan som liknar små kulor.
6
Detta är en rökares tänder. Alla giftiga ämnen fastnar i tänderna och börjar sakta men säkert bryta ner dem till förruttnelse.
7
Även fast det går att bleka ytan, så är de för alltid förstörda. Majoriteten av alla långtidsrökare tappar sina tänder mycket snabbare än ickerökare när de blir äldre - just för att de ruttnat och vittrat sönder. Dessutom blir tandköttet svagare, blöder lättare och dras tillbaka från tänderna.
8
En frisk, ickerökares lunga som får ett andetag vs. en rökares lunga som får samma andetag. Talande.
9
Här är en bild på just det. Kroppen blir infekterad, förstörd och förgiftad irreversibelt. Lungorna torkar ut, krymper ihop och går sönder.
10
Även naglar och fingrar drabbas - de som måste hålla i giftpinnen om dagarna. Rökare får en gulare hudton kring fingrarna, flisiga naglar som går av och böjer sig, samt infekterade nagelband.
11
För att inte tala om alla de sjukdomar som följer rökning - till exempel lungcancer. Är det värt det?

Dela artikeln

Dela på Twitter