Stäng

Nöje

Padel: Den snabbast växande sporten globalt

Padel är en racketsport som växer i snabb takt både som motionssport och elitidrott.

Padel är en racketsport som växer i snabb takt både som motionssport och elitidrott. Det förmånliga med padel är just att det är en sport som kan utövas av olika typer av människor. Om du är nybörjare och använder det som motionssport och möter en likasinnad är det en jättebra träningsform och det är lätt att lära sig grunderna.

För dig som vill ta det på större allvar och satsa mer på padel så finns det många tävlingar som kan hjälpa dig att stimuleras och utvecklas. Idag finns det också goda möjligheter att hitta allt du behöver för en bra padelmatch oavsett nivå hos Nordic Padel.

Vad är padel?

Padel brukar beskrivas som en hybrid mellan tennis och squash. Ytan är mindre än en tennisplan, cirka 20x10 meter, men har liknande principer med ett nät i mitten. Det påminner om squash i det avseendet att väggarna är en del av spelet, väggarna är tre meter höga.

Padel brukar beskrivas som något enklare än till exempel tennis och en erfarenhet av racketsporter är inte nödvändig för att kunna lära sig spela padel. I padel används samma räknesätt som i tennis men i padel spelar man alltid dubbel, det vill säga två spelare på respektive sida som möter varandra.

Vad är reglerna i Padel?

• Efter serve är hela banan spelplan
• Du förlorar poäng om bollen studsar två gånger eller om du slår bollen direkt i motståndarens vägg utan studs

Utöver dessa grundläggande förhållningsregler finns det en del andra saker som är bra att känna till. Till exempel inleds varje poäng med en underhandsserve, racket får då inte träffa bollen högre än höften.

Serven sker diagonalt och för att vara godkänd ska den gå över nät och träffa motståndarens serveruta. Även om en studs i vissa lägen kan vara underlättande för en bra träff så är det godkänt med volleyslag. Dessutom är det möjligt att använda glasväggarna på egen sida när du slår över bollen till motståndarens sida. Då padel spelas två och två så finns det goda skäl att hitta strategier i spelet som möjliggör samarbete.

Padelns historia

Sporten initierades och spreds främst i Sydamerika och Nordamerika under sent 60-tal. Sporten nådde Europa under 70-talet med Spanien som kontinentens centrum för sportens utveckling. Sporten är alltjämt väldigt stor i Spanien, men har även fått bred spridning i olika delar av Europa.

Även om vi i Sverige kan få intrycket att padel var något som slog igenom under 2000-talet så bildades faktiskt en internationell padelorganisation redan 1991. Den internationella padelorganisationen fick namnet International Padel Federation och började redan året efter organisationens bildande arrangera världsmästerskapen i padel.

Sporten har i och med bildandet av organisationen blivit en allt mer etablerad idrott och antalet idrottare är under ständig tillväxt.

Vad är skilnaden mellan padel och tennis?

Det finns många skillnader mellan padel och tennis även om det finns gemensamma nämnare, känslan är en annan i både boll och racket i padel. I regel är det lättare att lära sig spela padel som nybörjare och det finns fler sätt att vinna en boll.

Du kan till exempel använda dig av glasväggarna både på din egen och motståndarnas sida, något som inte är möjligt i tennis. Planen är dessutom mindre i padel än tennis vilket gör det möjligt för dig som inte är vältränad eller har bra kondition att ändå orka en hel match. Du som har spelat tennis kan trots dessa skillnader uppleva en viss igenkänning.

Hur är du redo för padel?

Padel är en sport som kräver material för att kunna spela. Det är dock inte svårt att hitta användbart material. En grundläggande sak är ett padelracket och de kommer i olika typer som passar både för dam, herr och junior. Du kan även fundera på vilket typ av racket som passar din nivå, om du anser dig vara proffs så finns bättre racket för dina ändamål.

En annan sak som är ett måste inför en padelmatch är en boll. Även för bollar kan du försöka välja en boll som passar din nivå, till exempel en långsammare boll om du är nybörjare.

Padeltips att komma ihåg

Även om padel är lättare att lära sig än många andra racketsporter betyder det inte att det är enkelt att utvecklas i sporten. Att ta del av olika tips kan hjälpa din utveckling. Till att börja med är det viktigt att alltid lära sig rätt från början. Var därför noga med att inte lära dig fel regler, för förr eller senare kommer du behöva lära dig reglerna på nytt. Var också noga med att välja

material som racket, bollar och skor som du trivs med. Det är också en god idé att spela mot någon som är på liknande nivå som dig själv så att ni kan utvecklas tillsammans.

Var spelar du padel?

Det finns idag en stor mängd platser att spela padel på, väldigt många svenska orter har padelbanor och i lite större orter kan du hitta fler än en padelanläggning. Många städer har en padelklubb som då också har banor som du kan spela på både som proffs och motionär.

Därtill finns det några organisationer som har padelbanor på flera olika ställen i Sverige. Antalet platser som erbjuder padel är ständigt föränderligt i takt med att padel växer som sport och många platser som tidigare varit reserverade för till exempel tennis eller badminton erbjuder idag också padel för att möta den växande efterfrågan. 

Dela artikeln

Dela på Twitter