Stäng

Nyheter

Nytt virus sprids på Facebook - så får du bort det!

Viruset sprids som en löpeld och är svårt att upptäcka innan det är för sent.
Ett virus sprids just nu på Facebook, via Messenger - alltså Facebooks mailapp, och drabbar främst dig som använder Google Chrome som webbläsare.
Det ser ut att vara harmlöst och komma från en vän, men vad du än gör - klicka inte på det! Då kommer nämligen både din och dina vänners datorer att svämma över med oönskade porrfilmer.

Det som händer är att filen, som ser ut att vara en vanlig YouTube-länk som heter "video.html", ber dig att installera ett tillägg för att kunna se videon. Tillägget heter 45to75. Installera den INTE. 


Enligt Metro så finns inte längre tillägget kvar i Chromes web store, men risken finns att du redan är drabbad eller fortfarande kan få det av en vän. Om du råkat få viruset på din dator så finns det ett sätt att få bort det. Fortsätt läsa för att se hur.


GÖR SÅ HÄR:


Om du har PC:

 1. Börja med att kopiera de här punkterna till anteckningar, notepad eller någon annan ordbehandlare. Stäng sedan Chrome.
 2. Gå till hårddisken i finder och hitta den här mappen: C:\Users\*ditt_användarnamn*\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\ 
 3. Ersätt *ditt_användarnamn* med ditt användarnamn.
 4. Ta bort den här mappen: ckodnnokennobkojocomngeambodkfok
 5. Starta Chrome igen och skriv eller klistra in det här i adressfältet: chrome://extensions/
 6. Kolla om du har ett tillägg som heter "45to57". Finns det där? Klicka på soptunnan till höger för att ta bort det. När du gjort detta så starta om från punkt 1.
 7. Är inte tillägget "45to57" kvar är viruset borta.


Om du har Mac:

 1. Börja med att kopiera de här punkterna till anteckningar, notepad eller någon annan ordbehandlare. Stäng sedan Chrome.
 2. Klicka på förstoringsglaset längst upp till höger bredvid klockan och skriv "monitor". Tryck på enter-tangenten.
 3. Kopiera över den här strängen exakt i monitorfönstret: rm -rf ~/Library/Application Support/Google/Chrome/Default/Extensions/ckodnnokennobkojocomngeambodkfok och tryck på enter-tangenten.
 4. Viruset är borta.
 5. Starta Chrome igen.
 6. Skriv eller klistra in det här i adressfältet: chrome://extensions/
 7. Kolla om du har ett tillägg som heter "45to57". Finns det där? Klicka på soptunnan till höger för att ta bort det. När du gjort detta så starta om från punkt 1.
 8. Är inte tillägget "45to57" kvar är viruset borta!

Dela artikeln

Dela på Twitter