Stäng

Teknik

Ny teknik följs av ökat ansvar

När det kommer till att lära sig ny teknik är det en allmän uppfattning att det är något som är jobbigt och som de flesta stressas och blir irriterade av. Men det stämmer inte. Undersökningar har visat att de flesta, i alla fall här i Sverige, tycker om u
("Apple iPad 2017" (CC BY 2.0) av Ben Miller @ BENPRO.AT.)
("Apple iPad 2017" (CC BY 2.0) av Ben Miller @ BENPRO.AT.)

Uppskattar ny teknik 

 Även om ny teknik till en början kan medföra en del krångel ställer sig de flesta positiva till att lära sig hur den fungerar. Det här gäller både mjukvara och hårdvara. Försäljningsrapporter visar att svenskarna gillar teknik och både smarttelefoner, surfplattor och datorer säljer bra. Att lära sig ny teknik uppskattas även i arbetet och 4 av 5 svenskar gillar att lära sig nya saker. För att vara attraktiv på arbetsmarknaden krävs det även att man har en grundläggande förståelse för hur vissa tekniska och digitala enheter fungerar.   

 Vardagstekniken

 På väldigt kort tid har det hänt mycket i teknikväg. För tjugo år sedan fanns det inga smarttelefoner. Det fanns inga sociala medier och man var tvungen och resa långt för att hålla möten med klienter och samarbetspartners. Det fanns inget Skype och kamerorna var bortom all kritik. Det var knappt att det fanns en e-handel. 

 I dagsläget är det svårt att föreställa sig både arbete och fritid utan tekniken som gör ovannämnda saker möjligt. Kommunikationen har förenklats tack vare snabbmeddelandetjänster och videosamtal. Videotekniken har även öppnat upp för nöjen och gör att man kan streama och spela i realtid på spelsajter som erbjuder Live Casino Sverige, på Steam samt titta på livesända spel på plattformar som Youtube och Twitch. Internet of Things har förenklat våra liv ännu mer genom att allt ifrån hushållsapparater till andra tekniska enheter kan samverka med varandra. Och under 2019 kommer det att komma ut ännu fler innovationer. 

 Tekniktrenderna 2019

 Tekniktrenderna för året är ungefär samma som för 2018. Det handlar återigen om tekniska framsteg som ska hjälpa till att göra våra liv enklare. Arbetet med AR och VR kommer att utvecklas. AR fortsätter att vara ett omtyckt inslag på sociala medier, bland annat på Snapchat och Instagram. Det är den tekniken som gör att vi kan ta bilder med filter som ändrar våra ansikten, men den kan också användas i informativa syften. Smartteknik kommer att bli ett ännu vanligare begrepp. Det är den som hjälper oss att styra saker som belysningen, dammsugare och värmeregleringen i våra hem och den kommer att utvecklas till att inkludera ännu fler hushållsapparater, larm och till och med låsfunktioner. 

 Men med all den här tekniken kommer ett ansvar. Man tror att året kommer att präglas av diskussioner om teknikmoral. Hur långt ska vi låta tekniken hjälpa oss i vardagen och i våra arbeten? Hur ska vi få tekniken att ta ansvar, och hur ska vi bättre kunna skydda personuppgifter och immaterialrätter. Ny teknik kommer inte bara med innovationer som underlättar och underhåller oss. Det kommer också med stora frågor. 

 

Dela artikeln

Dela på Twitter