Stäng

Teknik

Ny inom ETF? Lär dig grunderna här!

Om du är nybörjare inom online investering så känner du förmodligen inte till ETF heller, en förkortning av engelskans Exchange Traded Funds, på svenska kallat börshandlande fonder. Det är helt enkelt korgar med aktier, ungefär som fonder, som handlar som

Hur fungerar det?

ETF är en fond som kan handlas på en börs likt en aktie. ETF ger dig ett sätt att köpa och sälja en korg med tillgångar utan att behöva köpa alla de olika komponenterna för sig. ETF fungerar så att fondleverantören äger de underliggande tillgångarna, utformar en fond för att spåra deras resultat och säljer sedan aktier i fonden till investerare. Aktieägare äger en del av ETF, men de äger inte de underliggande tillgångarna i fonden. Trots det får investerare i en ETF som följer aktieindexutdelning av engångsutdelning eller återinvesteringar för de aktier som utgör indexet.

Hur investerar man i ETF’er?

Det finns en mängd olika sätt att investera i ETF’er, och hur du går till väga beror till stor del på personliga preferenser. Det första och säkraste steget för att komma igång med ETF är att välja en handelsplattform, då detta är det billigaste sättet att investera i en ETF. Antalet erbjudande och relaterade avgifter kommer variera beroende på mäklare. ETF’er har nyanser som är viktiga att förstå, och med grunderna och lite hjälp av handelsplattformar så kan du bestämma om en ETF är vettig för din portfölj, och så komma igång med den spännande resan.

ETF’er, fonder eller aktier?

Generellt sett har ETF’er lägre avgifter än fonder, och detta spelar stor roll för deras tilltalande. ETF’er erbjuder också skattemässiga fördelar för investerare, och det finns i allmänhet mer omsättning inom en fond, och detta kan resultera i vinster. Liknande när investerare säljer en fond, så kommer förvaltaren behöva samla in pengar genom att sälja värdepapper, vilket som också kan få kapitalvinster. I bägge scenarier så kommer investerare att ligga på kroken för dessa skatter. ETF’er blir allt mer populära, men även antalet tillgängliga fonder stiger.

Är det en bra idé att handla med ETF?

Precis om med alla andra metoder för investering finns det inget rätt eller fel svar. Det beror helt enkelt på hur du investerar och vad du vill ha ut av det. Det kräver att man är påläst innan man kommer igång, och det finns en majoritet av olika guider på nätet. Finanso.se har bra sådana. Det är viktigt att du tänker långsiktigt, och är redo på vad det är du ger dig in på.

Dela artikeln

Dela på Twitter