Stäng

Nöje

Lämna aldrig en flaska vatten i bilen - dolda fara man inte tänker på!

Brukar du strö vattenflaskor omkring dig? Efter ha läst den här artikeln om varningen kommer du tänka till nästa gång.

Att dricka en flaska vatten när man kör bil när det är varmt ute är många som gör. Men visste du att om du låter flaskan stå kvar i solen under en längre tid kan det vara förenat med livsfara. 

Nyheter 24

Brandmannen David Richardson testade tillsammans med sina kollegor för den amerikanska tv-kanalen KFOR, att ställa en vattenflaska i en varm bil. De kunde då visa att solens strålar lyste igenom flaskan så att den blev över 120 grader varm! 

Bilen säte upptäckte de var lättare att antända än exempelvis ett papper. Att ha en vattenflaska i bilen kan alltså, i värsta fall, göra att din bil börjar brinna.

– Solljuset passerar igenom den vätskefyllda flaskan som i sin tur blir som ett förstoringsglas. Ljuset använder vätskan och det klara materialet i flaskan för att skapa en brännande stråle som faktiskt kan leda till eld, säger brandmannen David Richardson till KFOR. 

Olika vattenflaskor blev olika påverkade av solens strålar beroende på formen på flaskan, solens strålars riktning samt även vilket material flaskan har.  

Så att ha en flaska ståendes i bilen kan vara förknippat med livsfara.

Men är du en konsekvent vattendrickare så finns det olika knep. Använd en flaska med mer genomskinlig plast så att solstrålarna har svårare att tränga igenom eller täck för flaskan så att den är utom räckhåll från den starka solen. Eller ta med dig flaskan när du går från bilen! 

Se videon nedan

Dela artikeln

Dela på Twitter