Stäng

Nyheter

Konflikterna under Fotbollsgalen 2018

Den 12 november hölls den årliga fotbollsgalan, som många följde hemma i TV-sofforna. Det här året delades som vanligt pris ut, men galan var även föremål för tidningsrubriker på grund av de konflikter som kom upp till ytan och för att vissa fotbollsspela
A post shared by Ungdomsfotboll.se (@ungdomsfotboll.se) on Nov 18, 2018 at 11:23pm PST

Nilla Fischer fick ta emot Diamantbollen, och i sitt tacktal riktade hon en känga mot den ojämlikhet som råder inom sporten. Det här var något som fick Andreas Granqvist att reagera. Han gav uttryck för att männen blir orättvist behandlade och påtalade att de gjort allt för att kvinnorna ska få det bättre, däribland att sänka sina egna löner.

Men hur mycket sanning finns det då bakom Granqvists påstående? Svaret är en del. Granqvist sade att männen sänkt sina löner rejält för att kvinnornas ska kunna höjas, men Fotbollförbundets generalsekreterare säger att kvinnornas avtal redan var skrivet när herrarna sänkte sina löner, och att den sänkningen därmed inte kommer gå direkt till spelarna i det kvinnliga landslaget. Granqvist och de övriga herrarna verkar med andra ord ha haft goda avsikter, men deras uppoffringar är ingenting som kommer bli direkt överlåtet till kvinnorna. 

En annan omtalad spelare under galan var Zlatan. Genom åren har Zlatan kammat hem Guldbollen hela 11 gånger och därmed gjort sig förtjänt av den hjältestämpel som han bär på. Under galan var det dock flera som ansåg att han betedde sig märkligt. Han ställde höga krav på TV4 för att ens delta på själva galan och när han väl stod på scenen fällde han en kommentar om att alla är där för hans skull.

Det blev en kommentar som många reagerade på, däribland Diamantbollen-vinnaren Fischer. Hon menade att det uttalandet, även fast det var ett skämt, var märkligt för att kvällen är till för hela fotbollsfamiljen och handlar om alla som gjort en insats under det gångna året. 

En viss osämja kanske man får räkna med att kan uppstå när så pass många personligheter möter varandra på samma plats, och ibland blir dylika konflikter ett sätt att föra upp saker till diskussion som annars kanske inte hade hänt. Ett exempel på det är då Granqvists uttalande som han antagligen baserade på sin egen uppfattning men som visade sig vara helt felaktigt.

Fotbollsspelarna går nu vidare mot nästa säsong och får kämpa för att bli vinnare på nästa gala. För oss vanliga dödliga gäller det att följa spelarnas framgångar fram tills dess att de prestigefyllda priserna delas ut nästa gång. Ett sätt att göra det är genom odds, då i princip alla matcher inom Allsvenskan, EM och VM är tillgängliga för dem som vill spela på matcherna. Andra sätt att göra det är att följa mediernas nyhetsrapporteringar och för de riktigt inbitna fotbollsfansen finns det självklart alltid möjligheten att se matcherna på plats. På Fotbollförbundets hemsida hittar man spelscheman för alla serier, landslaget och olika cupper. 
 

Årets fotbollsgala var den tjugofjärde i ordningen och den kanske kommer gå till historien som den som skapade flest rubriker i tidningarna. Men, den kommer också gå till historien för att spelare vågade lyfta känsliga ämnen och vågade höja sina röster. 

Dela artikeln

Dela på Twitter