Stäng

Sport

JVM 2022 fick ett abrupt avslut – Juniorkronorna laddar på nytt!

Äntligen är det snart dags för junior hockey-VM 2022 som kommer att spelas i sommar mellan den 9-20 augusti i Edmonton Kanada. Juniorkronorna kommer tillsammans med nio andra länder att spela om turneringen helt från början och blir det 47:e mästerskapet.

Lettland ersätter Ryssland på grund av Rysslands invasion av Ukraina. S:t Petersburg var tänkt att stå som arrangörer till JVM 2023 som skulle gå av stapeln i maj men Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) har i dagarna tagit det definitiva beslutet att flytta på världsmästerskapet i Ryssland med anledning av det rådande säkerhetsläget.

Senaste nytt inför junior-VM är att spelare födda 2002 och yngre, är uttagningsbara till turneringen. Det innebär att många spelare i Sveriges JVM-trupp från i vintras kommer att kunna spela i årets mästerskap.

Turneringen startades redan den 26 december 2021 i Kanada. Men redan efter fyra dagar in i turneringen pausades den då USA, Tjeckien och Ryssland fått lämna återbud till varsin gruppspelsmatch på grund av positiva covidtester från flera spelare i truppen.  

Under turneringen försökte man vidta åtgärder i ett försök att hålla nere smittspridningen. Man skapade olika zoner så kallade ”bubblor” så att lagen inte skulle bo och träffas i större utsträckning. Dock vittnade juniorkronorna om bristerna i anknytning till turneringen där till exempel spelarhotellet arrangerat ett större bröllop under pågående turnering och att mycket folk var i omlopp vilket skulle kunna ha bidragit till den ökade smittspridning.

Det inställde mästerskapet skapade stor frustation i den svenska truppen som vittnade om ett formstarkt lag och inlett mästerskapet med två raka segrar. Hockeyvärlden var besviken då det fanns en positiv optimism att turneringen skulle kunna genomföras trots den rådande pandemin. Det Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) framförde tidigt efter den inställda turneringen att intentionerna var att spela om turneringen längre fram under året men beslut fattades först månader efter den avslutade turneringen stoppats.

Sverige kommer att vara med i samma grupp som USA som jagar sin andra raka titel efter att ha besegrat Kanada i finalen 2021. Skulle USA lyckas med detta vore det första gången laget vinner två år i rad. Enligt spelbolagens odds ser man att Kanadas trupp är favorittippade att ta hem sommarens mästerskap. Något som revanschsugna juniorkronor vill sätta stopp för och tippas även de att slåss om pallplatsen. Den svenska förbundskapten Tomas Montén har under sin tid som tränare för juniorkornorna vunnit 2 guld, 11 silver och 7 brons i JVM-sammanhang och är sugen på fler titlar vilket återstår att se efter sommarens drabbningar!

Dela artikeln

Dela på Twitter