Stäng

Givande

Har du någonsin skickat en dickpic? Det kan ge dig fängelse!

Att skicka en bild på pillesnorren är allvarligare än vad du kanske tror, det kan gå som sexuellt ofredande och det kan resultera i fängelse.

Alla vet vad en dickpic är, det är så omtalat just nu och det blir ett större och större problem..

Det började när Snapchat slog igenom, när man anonymt kunde skicka korta snaps på dicken som mottagaren inte kunde spara.

Att få onönskade dickpics är inte bara störande, det finns faktiskt människor som tar illa upp och många tjejer blir sexuellt trakasserade och spammade med dickpics.

Men blocka bara personen? Det är enkelt att säga, men det ska väl ändå inte behövas. Det gäller att respektera människor.

Men är det olagligt då?

Enligt Måreen Schultz, en professor i cicilvätt och även ordförande för institutet för juridik och internet beror det även på vilket sammanhang bilden skickas.

– Sexuellt ofredande kan till exempel vara om man tafsar, men det inkluderar också blottning. Så att blotta sig för någon kan vara ett sexuellt ofredande. Det här innebär att dickpics skulle kunna jämställas med ett blottande i vissa fall, säger Mårten Schultz till Nyheter24.

Att skicka en dickpic kan faktiskt leda till böter eller högst två år i fängelse eftersom det går som sexuellt ofredande.

– Gör man det här i större utsträckning och skickar till flera olika individer är det absolut på fängelsenivå, sa chefsåklagare Fredrik Skoglund tidigare till SVT.

Mårten menar dock att "sexuellt ofredande" har en begränsning. Dickpics måste skickas med ett sexuellt syfte för att tas som sexuellt ofredande.

– I ganska många av de dickpics-redogörelser som jag har tagit del av är det inte alltid säkert att det finns ett sexuellt syfte. Ibland kan syftet vara att jävlas, att man är ute efter själva kränkningen och inte efter att reta sin egen sexualitet. Då är jag inte så säker på att det kan vara sexuellt ofredande, säger Mårten Schultz.

Se videon nedan

Dela artikeln

Dela på Twitter