Stäng

Givande

Extremt torrt i Sverige - Tänk på detta innan du grillar!

Du bryter mot lagen om du eldar i naturen - så se till att vara påläst !

En kraftig brand bröt ut i Västmanland den 4 juni och nu tar Sverige hjälp av Italien då de haft stora problem med spridning av branden.

– Vi har aldrig gjort en sådan här förfrågan då vi ber om stöd för civilskyddsmekanismen för att stärka den nationella beredskapen, snarare än för en enskild brandsituation. På så sätt är det en unik händelse, säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB, till SVT. 

Men det är inte bara i Västmanland det är torrt, just nu råder eldningsförbud i hela landet på grund av att det är så torrt ute och detta betyder att du inte få elda någon annan stans än i din trädgård under några omständigheter.

– En sådan här torka har många inte upplevt och inser nog inte riktigt hur lätt en brand kan starta. En kort stunds oaktsamhet kan orsaka stor skada, säger Jan Wisén, biträdande avdelningschef, MSB.

Men hur ska man grilla utan att riskera att något händer?

Först och främst så råder ju eldningsförbudet men du får fortfarande grilla i din trädgård. Men tänk då på detta:

 

  • Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder eftersom att de blir väldigt varma. Om du använder en engångsgrill så ställ den inte direkt på torrt gräs eftersom att botten på grillen ofta är glödhet.

  • Om du använder exempelvis en röjsåg tänk då på att även små gnistor kan antända bränder nu när det är så torrt ute. 

  • Om du röker så se till att du inte slänger fimparna varstans. Och inte heller kastar glödande fimpar ut från en bil eller ett tåg eftersom att du inte har kontroll över var den sedan landar.

  • Avgasrör eller katalysatorn på din bil kan använda vegetationen så tänk på var du ställer din bil. 

  • Att använda gasolbrännare för att bekämpa ogräs rekommenderar inte MSB eftersom att det kan orsaka direkt fara. 

  • Säg till dina vänner och nära och kära att det råder eldförbud runt om i Sverige. 

  • Var uppmärksam på eventuell rök från brand om du är ute i naturen. 

  • Om du ser en brand så förflytta dig snabbt till en säker plats. OM det inte är så att du enkelt kan elden. Ring och larma till 112 snarast. 


"Det gäller att alla gör vad de kan för att inte starta en brand. Var extra vaksam med att grilla i naturen. En gnista kan orsaka en stor brand"

 

källa: Nyheter24

Se videon nedan

Dela artikeln

Dela på Twitter