Stäng

Sport

En resa tillbaka i tiden när VM-2022 spelas i Qatar

En resa tillbaka i tiden när VM-2022 spelas i Qatar

Kritik har riktats mot fotbolls-VM 2022 och då talar man främst om att mästerskapet kommer att hållas i ett land som Qatar. Qatar ligger en flygresa på dryga 6 timmar från Sverige men vissa anser att det snarare är ljusår emellan länderna. Det är första gången som mästerskapet kommer hållas i mellanöstern och allas blickar är vända mot landet.

 

Qatar är en emirat, en halvö vid Persiska viken på Arabiska halvöns nordöstkust som gränsar i söder till landet Saudiarabien. Qatar har en befolkningsmängd på cirka 3 miljoner människor, men endast en dryg tiondel av befolkningen är qatariska medborgare. Resten av befolkningen är utländska migrantarbetare som är anställda inom gas- och oljeutvinning samt jordbruk och byggnation.

 

Att Sverige inte har lyckats kvala sig in i VM och inte deltar gör att VM i Qatar inte får samma uppmärksamhet som tidigare VW när Sverige varit medverkande. Heltäckande guide för fotbolls-VM 2022 med artiklar hittar du lätt om du söker på spelschemat. Men om själva fotbollen får ett visst fokus får även de faktum att Qatar är ett land som i svenska mått ha medeltida värderingar, omänskliga rättigheter och regler. På ett bakåtvänt sätt får vi i västvärlden under VM en inblick i ett extremt konservativt Qatar.

 

Vad finns det för regler och normer som Qatar lever efter? Homosexualitet och sex utanför äktenskap är olagligt och du riskerar att dömas till fängelse i upptill 7 år. Detta gäller såväl spelare som fotbollsfans världen över som kommer att besöka Qatar. Att Qatar skulle tillåta varje människas rätt till sin egen sexualitet på grund utav fotboll VM är något Qatar signalerar att landets regler även kommer innefatta Qatars turister. Även fest innan och efter matcher kommer heller inte tolereras under VM som man normalt sett förknippar med folkfesten. Talespersoner för landet har uttalat sig om att all form av demonstrationer och politiska utspel av tävlande eller ditresta personer i tex.  HBTQ-frågor kommer inte ses med blida ögon.

 

VM spelas under 21 november och avgörs 18 december. Varför turneringen hålls så sent på året är på grund utav värmen som råder under sommarmånader är det helt enkelt för varmt att spela fotboll då så man sköt på turneringen när temperaturen kommer vara behagligare för alla. Matcherna kommer att hållas runt om i landet i fem olika städer, Al-Khour, Al-Rayyan,, Al-Wakrah och Lusail men huvudstaden Doha kommer att blir den centrala platsen där de flesta och viktigaste matcherna kommer att hållas. 

Dela artikeln

Dela på Twitter