Stäng

Nyheter

Detta händer med din kropp om du dricker för lite vatten - är du drabbad?

Det är värre än att du bara blir lite torr i munnen. Finnar, trötthet och tanigare muskler är exempel på för lite vatten!
1
Du blir torr i munnen. Det låter som en självklarhet, men det är faktiskt viktigt att tänka på. Du kanske väljer en läsk eller något annat sött, för att släcka törsten. Men vatten smörjer också slemhinnorna vilket gör att du mår bättre i hela kroppen.
2
Du får torr hud. Vätskebrist kan leda till att du svettas mindre, vilket gör att du inte får ut alla dåliga saker i huden. Det kan i sin tur leda till utslag och finnar.
3
Du är ständigt törstig. Om du är torr i munnen så kommer du alltid gå runt med en känsla av att du är törstig, just för att kroppen behöver vatten.
4
Du får torra ögon. Utan tillräckligt med vatten i kroppen torkar dina tårkanaler ut och det kan orsaka obehag och rödsprängda och torra ögon.
5
Du kan få smärtor i lederna. Våra brosk- och ryggradsdiskar består av 80 procent vatten och det är därför viktigt att du alltid fyller på. Vid vätskebrist får du alltså lättare smärtor i lederna.
6
Du får mindre muskelmassa. Dina muskler innehåller också mycket vatten. Att dricka vatten när du tränar minskar också risken att drabbas av inflammationer och ömhet.
7
Du blir sjuk lättare. Vattnet renar kroppen och rensar ut gifter från våra organ, men utan tillräckligt med vatten fungerar inte systemet som det ska.
8
Du blir lättare förstoppad. Ditt matsmältningssystem behöver också mycket vatten för att allt ska fungera ordentligt. För att magen ska må bra så behöver tarmarna rejält med vatten.
9
Du går inte på toaletten lika ofta. Du ska kissa fyra-sju gånger om dagen om du dricker tillräckligt med vatten. Och ditt urin bör vara ljusgult och något klart.
10
Du blir hungrig snabbare. När du är uttorkad så är det lätt att din kropp tror att den svälter vilket gör att du felaktigt tror att du är hungrig.
11
Du blir tröttare. Om du inte har tillräckligt med vatten i dig så ”lånar” kroppen vatten från blodet – vilket gör att du blir tröttare snabbare under dagen.

Dela artikeln

Dela på Twitter