Stäng

Givande

Detta är sanningen: Är lightläsk ohälsosam?

Är Lightläsk cancerframkallande? Går man upp i vikt? Är den beroendeframkallande? Ger den dig ett ökat sockersug? En ny studie visar svaret!

Älskar du dricka men vill undvika socker?

Du är du säkert en av dem som köper den populära Coca-Cola Zero som just nu verkar säljas mer än den vanliga Coca-Colan.

Vissa forskare har hävdat att lightläsken är helt ofarlig men det är inte den riktiga sanningen. Ett danskt team har beslutat sig för att få fram ett svar på frågan.

Forskarna följde 60 överviktiga personer under en perior, en grupp som drack sockerfi läsk och en grupp som drack vanlig läsk. 

Efter 6 månader jämförde man resultaten - då kom sanningen fram, sockerfri läsk är sundare än vanlig som innehåller socker.

– Det var ingen skillnad i deras vikt efter ett halvår, men vi kunde se att de som drack läsk med socker hade högre fettnivå i musklerna och levern och en högre kolesterolnivå i blodet, säger forskaren Anne Raben till DR.

Forksade hoppas på att denna studie kan hjälpa fler att göra hälsosamma val.


– I en tid då en stor del av världens befolkning blir fetare, och antalet personer med diabetes typ 2 ökar dramatiskt, så det är viktigt att vi vet effekten och myterna om specifika typer av drycker, säger Anne Raben, till Politiken.

Se videon nedan

Dela artikeln

Dela på Twitter