Stäng

Nöje

Den klassiska Svenska favoriten "Köttbullar" kommer egentligen inte från Sverige

Svenska köttbullar är populära över hela världen och vi kan tacka Ikea för det.. Men hur svenska är egentligen våra köttbullar?
Bild: Magnus Carlsson//Imagebank Sweden

Köttbullar och mos är en svensk klassiker som många växt upp med och älskar! Men tyvärr så har vi några dåliga nyheter. Det visar sig att vi alla har levt våra liv i en lögn, den svenska maträtten är nämligen inte från Sverige. 

Så här skriver nämligen Sveriges officiella Twitter konto,

Swedish meatballs are ‘based on a recipe King Charles XIII brought home from Turkey in the early 18th century. Let’s stick to the facts!’

Bild: Shutterstock

Våra svenska köttbullar är alltså från Turkiet! Närmare bestämt baserade på den turkiska rätten Köfte. Förutom köttbullarna så tog kung Charles XII också med sig andra delikatesser så som kåldolmar och kaffe!

Vi är inte dom enda som blev chockade utav denna nyhet, flera stora nyhetssidor så som The Sun, Daily Telegraph och Metro UK har alla skrivit om våra "Svenska köttbullar" och tusentals människor på Twitter delade med sig utav den chockerande nyheten.

Bild: Twitter

Så nu är det väl bara dags för IKEA att ändra namnet på sina köttbullar från "Swedish Meatballs" till "Turkish Meatballs"? 

Se videon nedan

Källa: Metro UK

Dela artikeln

Dela på Twitter