Stäng

Nöje

Black Friday, bonusarnas dag eller vecka?

Shoppingens högtid - eller skuldernas domedag

Dagen med stort D enligt många har precis passerat. Det är rabatternas högtid och så mycket inköp som sker då görs inte under resterande delar av året. Det hägrar därmed en hel del koder för olika typer av rabatter och bonusar där du kan få allt från en bet365 bonuskod till en voucher om 100 kr för köp över 500 kr. Det omfattar därmed alla nischer och oavsett intresse är det en dag för fynd.

 

Black friday – historia

Som så mycket annat här i västvärlden så härstammar ursprunget från Amerika, närmare bestämt Philadelphia i USA. Det myntades på grund av den stora trafikkaos med motorfordon och fotgängare i staden på 60-talet som inträffade precis efter Thanksgiving.

Utöver den historia som beskrivits ovan har även en sedermera modern tolkning gjorts ur ekonomisk synvinkel. Den innebär istället att det är först som då handlarnas böcker når svarta siffror. Det innebär kort och gott att företaget har hamnat på positiva siffror och börjar nu upparbeta årets vinst. Observera dock att detta senare alternativ syftar till en mer praktisk förklarning av uttrycket snarare än dess faktiska historia.

 

Svarta fredagen i Sverige?

Det dröjde så länge som en bra bit in på 2000-talet innan denna dag uppmärksammades hos svenskarna. Under 2013 – 2014 började nämligen erbjudandena dyka upp så smått för att sedan eskalera några år senare. Det var också således betydelsen ändrades från att vara enbart en dag till hela veckor hos vissa butiker. Likaså började det med att enbart avse böcker, filmer och dylikt till att numera omfatta i princip allt, oavsett bransch. Med ovanstående i beaktning är det inte särskilt konstigt att det är en av Sveriges främsta shoppingdagar. Rabatterna och bonusarna haglar över befolkningen och många gånger är det kanske inte ens sänkta priser utan bara förtydliganden vilket många gånger lurar in kunder till att köpa ändå.

 

Skuldfälla på grund av shopping

Eftersom ”erbjudandena” haglar så triggar det hos många igång köpreflexer för onödiga ting. Det gör många gånger att det köps betydligt mer än vad som behövs eller vad som var tänkt. Det har också gjort att högtiden har blivit något av en skuldfälla eftersom majoriteten av e-butikerna erbjuder shoppa nu och betala med faktura senare. Det gäller därför att vara noggrann med vad du köper och på vilka villkor. Det är nämligen tråkigt när utfallet blir dyra räntor och skulder för något du inte ens hade tänkt köpa eller som du inte behöver.

Dela artikeln

Dela på Twitter