Stäng

Givande

Porrfilter i skolorna - såhär skulle det fungera

Bra eller dåligt? läs artikeln

Det är många barn och ungdomar som stöter på porr för första gången i skolan, och det är många som menar på att detta kan skada barn på olika sätt.

Centerpartiet och Kristidemokraterna är positiva till ett förslag på porrförbud i skolorna. 

– Vi vill ha ett krav på alla skolor och förskolor att införa ett filter som blockerar pornografi på skolans egna datorer och surfplattor, sa Centerpartiets ledare Annie Lööf till Dagens Nyheter i januari. 

Kommuner och skolor kan redan idag införa ett filter som filtrerar bort porr från skolnätverk och debatten kring detta håller på just nu i Sverige.

Kävlinge och Eskilstuna kommer införa porrfilter på skolorna men Östersund och Jönköping har sagt nej.

Hur fungerar engentligen ett porrfilter?

Att använda ett porrfilter är inte särskilt enkelt, för att det ska fungera måste man ställa in så att det filtrerar bort det som den själv anser är porr. Och risken är då att den filtrerar bort saker som eleverna faktiskt behöver kunna söka på.

Det kan vara till exempel om kroppen i biologi, sex och samlevnad, könssjukdomar..

Ett dåligt porrfilter skulle alltså försvåra det för eleverna i skolan och det är just detta som många reagerat på och som gjort att de valt att inte införa porrfilter.

Röster för och mot

Även om man skulle hitta ett filter som fungerar betyder det inte att debatten är över, man menar att ett porrfilter skulle göra mer skada än nytta och att ett förbud skulle endast öka glappet mellan barn och vuxna:

– Jag tycker att det är upprörande att de har lagt pengar och resurser på något som inte stöds av forskning. Tvärtom visar studier istället att vuxna, där det finns filter, blir mindre benägna att prata om porr och lära barnen att navigera på nätet, har Elza Dunkels tidigare sagt till SVT.

Se videon nedan

Dela artikeln

Dela på Twitter