Stäng

Givande

När jag ser en niqab så tänker jag ”när smäller det?”

Niqab är en slöja som bärs framför ansiktet av vissa muslimska kvinnor, men lämnar ögonen synliga. En niqab är vanligen svart och används tillsammans med andra svarta plagg.

I 2010 blev det förbjudet att bära niqab på universitetens områden i Syrien, och i 2017 blev det ett totalförbjud att bära islamiska slöjor i Tadzjikistan. Frankrike var det första landet i Europa som förbjöd niqab i modern tid i 2010.


Så vad gäller egentligen i Sverige? I Sverige är det inte förbjudet att använda niqab, men då undrar jag en sak: varför är det så stränga regler när det kommer till keps och mössa? Borde det inta vara samma regler som med niqab? Sist jag kollade så var båda huvudplagg, skillnaden är att en mössa inte är ett religiöst plagg.


En mössa använder man för att inte frysa, men en niqab är ett symbol på islam. Jag vill gärna se vem jag pratar med, så jag förstår att dom i Norge vill förbjuda niqab på skolor. Där vill lärarna se sina elever. Själv hade jag en tjej från Afghanistan i min klass som använde burka. Den var hon tvungen att använda när vi hade gymnastik också. Hon fick inte byta om framför oss, och hade dom samma kläderna i och efter gymnastiken. Lukten som hon spred i korridoren var inte direkt en ljuvlig sommarbris.


Sedan förstår jag inte varför det ska vara tillåtet att använda slöjor när man jobbar med något som kräver uniform. Jag har sett kvinnliga poliser i Sverige som använder hijab, men det hör ju inte till polisuniformen. När man bor och jobbar i Sverige så tycker jag att man ska följa den svenska kulturen. Hijab, burka och niqab hör inte hemma i Sverige. Börja att köra skogsmaskin om du vill använda din niqab, där behöver du inte ha uniform.


Om jag ser en kvinna med niqab så är min första tanke ”när smäller det?” Jag vet att man inte ska tänka så, men när jag inte ser personen bakom så kan man inte veta vem som är där eller vad som finns där under.


Dagens feminister säger att dom kämpar för att det ska vara jämlikhet mellan kvinnor och män, men ingen nämner något om slöjor. Det är ett kvinnoundertryckande plagg och det är det dom borde kämpa för att få bort. Det är en viktigare sak än att kämpa för gratis bindor.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Lajvo.se's.

 

Se videon nedan
Klicka här för att stänga reklamfilmen och se videon.

Dela artikeln

Dela på Twitter