Stäng

Givande

Joakim Lundell målade sin kompis svart - nu kallas han rasist

Joakim målade sin kompis Danjal med svart färg, nu kallar folk honom för rasist!

Joakim Lundell målar hela Danjals kropp med svart sprayfärg: "Hela kroppen med svart, nu ska du bli monkey"  

– Vi tänkte du ska ju släppa "Monkey Song" nu på fredag så jag tänkte att vi spelar in en liten musikvideo där du blir en riktig apa. Hela kroppen med svart, nu ska du bli monkey, säger Joakim i klippet. 

Joakim och Danjal går ut i kylan för att spraya..

– Det är som en spraytan bara, säger Joakim. Tänk en riktigt bra solbränna bara. Riktigt mörk och fin, säger Joakim samtidigt som han sprejar på Danjal.

"Nu ska du bli monkey", säger Joakim Lundell till Danjal. 

 – Jag tror att vi har misslyckats med uppdraget att få dig att se ut som en apa. Vet du vem du påminner om? Skurken i "Ensam hemma"-filmerna, han som har guldtand, säger Joakim.

Sedan får Danjal sjunga "Monkey in the club"

Joakim och Jonna kallas för rasister i kommentarsfält på youtube och på Instagram, folk tycker inte att det är okej att måla blackface.

"Dom är ju rasister"

"Modern blackface. Att måla en människa svart för att personen ska likna en "apa" är inte okej då svarta människor har förknippats med apor i alla tider på ett kränkande sätt".

"Blackface är blackface spelar ingen roll, och förr i tiden sa vita att POC (people of color, reds anm) liknade apor/gorillor och just därför brukade dom måla sig svarta och bete sig som djur under flera olika tv program medan de ÄVEN behandlades i verkligheten som djur", skriver en person och fortsätter: 

"Folk fick sina händer avhuggna, kvinnorna blev våldtagna och torterade och flera miljoner mördades så INGEN av er som inte har läst på eller upplevt rasism på sånna sätt som POC och andra icke vita har fått utstå kan inte sitta och säga vad som är okej eller inte. Hoppas verkligen ni läser på mer om detta och förstår allvaret, ni vita kan aldrig ta illa upp men andra KAN FAKTISKT DET".

 

Se videon nedan

Joakim försvarar sig, han säger att han inte är rasist.

– Jag är inte rasist det vet alla. Jag menade inget illa och jag ber om ursäkt till dom som på riktigt genuint tog illa vid sig, säger Joakim. 

– Jag blev mest chockad först men tänkte sen "jo men är ju Sverige så snart kommer hoten och allt", säger Joakim till Nyheter24.

Dela artikeln

Dela på Twitter