Stäng

Lek

Hur poker hjälper dig fatta bättre livsbeslut

Kan poker hjälpa dig ta rätt beslut i livet?

Om man jämför med andra typer av spel, som schack, spelautomater och lotto, så liknar poker mer den ständiga ovissheten vi kallar livet. När du spelar poker har du aldrig full koll, men måste ändå fatta viktiga beslut som kan påverka din framtid. Precis på samma sätt som i din vardag.

Poker är därför en bra skola för att möta vardagslivet, och de kunskaper du får genom pokerspelandet kommer att hjälpa dig i din tillvaro. Detta gäller både privat och i ditt yrkesliv.

 

Du lär dig hantera motgångar

Det finns ingen rättviselinjal i poker. Även om du gjort allt precis som du borde gjort så kommer det att komma tillfällen då din motståndare vinner. Och det kommer att kännas brutalt orättvist. Du lär dig att inte påverkas, du lär dig att det går att blicka bortom dessa motgångar och se möjligheterna. Det kommer nya chanser och nya lägen, hela tiden.

Precis likadant är det i livet! Du kommer uppleva den ena motgången efter den andra men med dina erfarenheter från pokern så vet du att det kommer att bli bättre. Motgångarna rinner av dig och du går starkare ur dem.

 

Du lär dig hantera framgångarna

Att vinna i poker är lika slumpmässigt som att förlora, även om du kan använda dig av poker tips för att höja chanserna till vinst. Du kan få en helt tokig hand men med massor av tur så vinner du potten ändå. Av detta lär du dig att framgång inte alltid beror enbart på dig.

Överför du detta till livet så betyder det att du undviker att få ett ego som är rejält uppblåst. Du lär dig att inte slarva och när du får en klapp på axeln så kan den betyda att den är menad till fler än dig själv. Du lär dig också att även om du är på topp så måste du fortsätta framåt och kan inte stanna upp och vara nöjd.

 

Du lär dig fatta olika beslut

Poker handlar inte om vem som har bäst kort, eller vem som har mest marker på bordet. Det handlar om att fatta rätt beslut vid rätt tillfälle. Det är det som är kärnan i pokerspelandet och den som fattar rätt beslut är också den som står som vinnare i det långa loppet.

Så är det naturligtvis också i livet. Man har inga facit utan måste hela tiden fatta olika beslut. Om du tar med dig dina kunskaper från pokerbordet så kommer du lära dig att inte vela och vara obeslutsam. Du kommer kunna välja riktning. Huvudsaken är att du bestämmer dig för vilken väg du vill ta i livet. Dyker det upp saker som förändrar ditt val (vilket det kommer att göra) så får du fatta nya beslut.

 

Du lär dig sannolikhet och hur det kan gagna dig

I skolan får alla lära sig sannolikhetsläran men bara på ett teoretiskt plan. När du spelar poker så får du lära dig hur man använder sannolikhet både i teori, men framför allt i praktiken! Du kan tänka i flera steg och beräkna olika strategier för olika händelser. Du kommer också att lära dig hur troligt det är att du vinner med en särskild hand.

Att tänka igenom saker utifrån sannolikhet är det bästa sättet att bemöta saker man inte är helt säker på. Och ska vi vara helt ärliga så finns det få saker i livet som är helt säkert. Det enda man vet till 100% är att vi måste betala skatt, att platta tak läcker och att vi en gång kommer att dö. Allt där emellan måste vi bemöta på olika sätt och gör vi det med ett sannolikhetstänk så blir ofta resultatet ganska bra.


 

Du lär dig att ta risker på ett bra sätt

Man tjänar på att ta risker! Det är något du lär dig vid pokerbordet. De som tar risker är också de som vinner de största potterna. Det viktiga är att man tar kalkylerade risker utifrån sannolikhet, lärdomar från misslyckanden och framgångar och också utifrån hur spelet har gått tillväga vid föregående händer.

I dagens samhälle lär vi oss att försöka undvika risker eftersom de ofta kan ha väldigt negativa effekter. Det är till exempel riskfyllt att säga upp sig från ett jobb utan att ha ett nytt tillgängligt. Det finns dock fördelar som kan väga upp de negativa effekterna och den som lärt sig att ta något större risker i livet kommer troligen också att få större belöningar.

En hjälp till ett bättre liv
Sammantaget kan vi se att de lärdomar du får med dig från poker är till nytta för dig i det vanliga livet. Att ta väl avvägda risker för att få framgångar, att lära sig hantera både framgångar och motgångar och också lära dig hur du ska våga satsa på saker och ting gör att ditt liv kan bli mer harmoniskt och samtidigt ge dig högre livskvalitet.

Dela artikeln

Dela på Twitter