Stäng

Givande

Datorspelsberoende klassas nu som en sjukdom

Vadå en sjukdom?

Spelar du väldigt mycket spel på datorn eller kanske på xbox? Det klassas faktiskt som en psykisk sjukdom nu av världshälsoorginisationen WHO.

Du kanske känner till någon som sitter väldigt mycket vid datorn och som inte kan slita sig ifrån den? Det kan faktiskt vara skadligt och som sagt kan man nu även bli diagnotiserad för det.

Enligt WHO kan en person som spelar väldigt mycket dataspel få problem, det kan vara att det går ut över familjen eller personliga relationer men också jobbet.

WHO har ett klassificeringssystem som heter ICD, det står för International classification of diseases. I den senaste upplagan finns det över 55 000 dödsorsaker, skador och sjukdomar. Nu finns datorspelsberoende med på den listan.

 

Aftonbladet skriver såhär:

"Ett mönster av återkommande spelbeteende som kan vara över internet eller utanför internet, som karaktäriseras av försämrad kontroll över spelandet, ökad prioritet av spelandet framför andra livsintressen och dagliga aktiviteter"

Detta betyder inte att man blir diagnotiserad bara för att man spelar mycket, om någon ska få en diagnos måste personen haft en onormal fixering av dataspel i minst ett år.

 

Se videon nedan

Dela artikeln

Dela på Twitter