Stäng

Nyheter

Doften kan lindra och i bästa fall bota din depression!

Denna doft kan bli framtidens medicin mot depression, lukter påverkar vårt sinneslag mer än du tror.

Att bebisar luktar gott kan många intyga, men lukten är svår att beskriva i ord.

Forskare har gjort studier på just lukten av bebis vad det gör med oss människor och även hur det kan påverka en person som har en depression. Att vi associerar lukten med lugn, värme och positiva känslor. I studier har människor fått bebislukt i form av nässpray.

Mama, Graceer

Tyvärr handlar all forskning om pengar men i framtiden spås det att detta kan vara ett sätt att lindra och i vissa fall förhoppningsvis bota depressioner. 

Bebisdoften verkar ockå ha en positiv effekt på hjärnans belöningscentra och en förmåga att göra människor mer glada och harmoniska. 

Detta är något som Johan Lundström hans forskningsgrupp undersökt de senaste fem åren.

I olika expriment som forkare har gjort har testgrupper fått lukta på olika t-shirtar med olika lukter och fått välja vilka av tröjorna som gett mest positiv effekt på dem. De flesta valde tröjan som hade doft från spädbarnslukt. Grupper av kvinnor har även fått lukta på mössor med bebislukt och man har på så sätt kunna se att hjärnan påverkas i samma grad som psykofarmaka kan ge för effekt.

"– Lukten har en enorm påverkan, det är som en motorväg in i de primära funktionerna i hjärnan, men det som är viktigt att känna till att en kroppslukt innehåller mellan 100-200 kemikalier. Den stora utmaningen ligger i att förstå vilken av kemikalierna eller rätare sagt vilken kombination som har denna effekten. För att ta reda på det så krävs det gedigen forskning.

Med rätt resurser kanske vi är tio år bort från en medicin, annars handlar det nog snarare om 30-40 år bort säger Johan Lundström till Aftonbladet. 

Gör svettestet för att få reda på om du luktar svett! 

Se videon nedan

Dela artikeln

Dela på Twitter